e Güvenlik Politikası

      26-12-2020

 

ERDOĞDU ANAOKULU E-GÜVENLİK POLİTİKASI

Günümüzde internet, sosyal hayatın bir parçası olarak hayatımıza birçok faydalar ve yenilikler getirmiştir. Getirdiği faydaların ve kolaylıkların yanı sıra, internetin bilinçsiz kullanımı bireysel ve toplumsal hayata yönelik tehditler de barındırmaktadır. Eğitimciler, veliler, medya ve diğer tüm ilgili kişiler tarafından özellikle çocukların, gençlerin, vatandaşların hak ve ihtiyaçlarının korunması için ortak sorumluluk gerektirmektedir. Biz Erdoğdu Anaokulu olarak, çocuklarımızın daha bilinçli ve güvenli internet kullanıcı olmalarının yanında ailelerini bilinçlendirme çalışmalarını da önemsiyoruz.

AMAÇ:

•Erdoğdu Anaokulu e-güvenlik çalışmaları ile internet, bilgisayar, diz üstü bilgisayar ve cep telefonlarını kullanırken; öğrencilerin, velilerin ve öğretmenlerin korunmasını amaç edinmiştir.

• İnternetin ve teknolojinin yaşamın önemli bir parçası olması sebebiyle, herkes, riskleri yönetme ve strateji geliştirme yöntemlerinin öğrenilmesi konusunda bilinçlendirilmelidir.

• Politikamız, yöneticiler, öğretmenler, veliler, tüm personel ve öğrenciler için hazırlanmış olup, internet erişimi ve bilgi iletişim cihazlarının kullanımı için geçerlidir.

 KAPSAM:

Bu politika, tüm Erdoğdu Anaokulu Bilgisayar Sistemleri ve Bilgi Teknoloji servislerine okul içinden veya dışından erişim hakkı verilen tüm kullanıcıları kapsar.

SORUMLULUKLAR:

Bu politikanın hazırlanmasından, güncellenmesinden ve uygulatılmasından Erdoğdu Anaokulu idaresi sorumludur.

- E-güvenlik politikalarının gelişmesine katkıda bulunmak.

- Olumlu öğrenme aşamasında sorumluluk almak.

- Okulu ve içerisindekileri korumak için e-güvenlik konusunda sorumluluk almak.

- Teknolojiyi güvenli ve sorumlu kullanmak. - Zarar görülmesi durumunda tehlikeyi gözlemleyip ilgili birimlere iletmek.

- Kabul Edilebilir Kullanım Politikalarını okumak ve onlara bağlı kalmak. - Okul sistemlerinin ve verilerin güvenliğinden sorumlu olmak.

- Bir dizi farklı çevrimiçi güvenlik konusundaki farkındalığa sahip olmak ve onların bakımında çocuklarla nasıl ilişkili olabileceklerini bilmek.

- Mümkün olduğunca müfredat ile çevrimiçi güvenlik eğitimini ilişkilendirme.

- Okul koruma politikalarını ve prosedürlerini takip ederek endişe duyan bireylerin belirlenmesi ve uygun önlem alınması.

- Kişisel ve kişisel teknoloji kullanımlarında, hem açık hem de kapalı alanda profesyonel bir davranış seviyesinin korunması. 

ÇOCUK YÖNELİK ÖNLEMLER:

-Aileye yönelik çocuk denetimli, sınırlı ve amaçlı kullanım sağlayabilmeleri ile ilgili bilinçlendirme çalışmaları.

- Güvenli internet paketi kullanımının yaygınlaşmasına yardımcı olmak.

- Kullanım farkındalığına yönelik uygulamalar geliştirmek için etkinliklerde bu konuya öncelik verilmek.

- Ebeveynleri denetim yolları ve teknolojik imkânları ile ilgili bilinçlendirmek.

OKUL/WEB SİTESİNİN YÖNETİLMESİ:

-Web sitesinde iletişim bilgileri okul adresi, e-posta ve telefon numarası olacaktır. Personel veya öğrencilerin kişisel bilgileri yayınlanmayacaktır.

- Okul Müdürü yayınlanan çevrimiçi içerik için genel yayın sorumluluğunu alacak ve bilgilerin doğru ve uygun olmasını sağlayacaktır.

- Web sitesi, erişilebilirlik fikri mülkiyet haklarına saygı, gizlilik politikaları ve telif hakkı da dahil olmak üzere okulun yayın yönergelerine uyacaktır.

- Spam maillerden korunmak için e-posta adresleri çevrimiçi olarak dikkatli bir şekilde yayınlanacaktır.

- Öğrenci çalışmaları öğrencilerin izniyle ya da ebeveynlerinin izniyle yayınlanacaktır.

- Okul web sitesinin yönetici hesabı, uygun bir şekilde güçlü şifreyle şifrelenerek korunacaktır.

- Okul, çevrimiçi güvenlik dahil olmak üzere, toplumun üyeleri için okul web sitesinde korunma hakkında bilgi gönderecektir.

OKULUMUZDA FOTOĞRAF YA DA VİDEO ÇEKİMİ VE YAYINLANMASI:

- Okul kayıt döneminde her öğrenci velisi izin belgesi imzalar. Bu izin belgesinde öğrenci fotoğraflarının okul resmî web sitesi, okulun facebook sayfası, okul dergisi, gazete, eTwinning portalı vb. okul tanıtımlarında veli, çocuğunun sınıf resimlerinin paylaşılmasına (e güvenliğin sağlanması için) M.E.B. 2017/12 nolu genelgesi çerçevesinde kullanılmasına izin verir.

- Okul idaresi tarafından görevli kılınanlar haricindeki kişiler tarafından ve öğrenci velilerinin bilmek istedikleri etkinlik ve programlar dışındaki zamanlarda, okul ve okul bahçesi sınırları içerisinde fotoğraf ve video çekimi yapılamaz.

- Okul idaresi tarafından görevlendirilen kişilerin çektiği fotoğraf ve videolar ancak okulun resmî web adresinde ve sanal ortamlarında, ilgili öğrenci velisinin talep ve yazılı onayı ile yayınlanabilir. Öğrencisi için onay vermeyen velinin öğrencisi ile ilgili fotoğraf ve videolar yayınlanmaz.

- Velisi tarafından fotoğraf ve video görüntülerinin çekilip yayınlanmasına onay verilmeyen öğrencilerin, çekim esnasında psikolojik baskı yaşamaması için tedbirler alınır.

- Okul görevlileri tarafından yayınlanan resim ve videolarda öğrencilerin kişisel bilgilerine kesinlikle yer verilmez. 

VELİLERE E-GÜVENLİKLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME:

Okulumuzda, rehber öğretmenimiz tarafından velilere yönelik e güvenlik hakkında bilinçlendirme çalışmaları yapılır. Bununla ilgili olarak okulumuzda yapılan veli toplantılarında gündem maddelerine alınmakta ve okul web sayfasından bilgilendirme yazıları paylaşılmaktadır.

OKUL PERSONELİNİN E GÜVENLİK İLE İLGİLİ EĞİTİMİ:

Personelin tümüne; profesyonel ve kişisel olarak, güvenli ve sorumlu İnternet kullanımı konusunda güncel ve uygun personel eğitimi sağlanmaktadır. eTwinning mesleki gelişim portalından çevrimiçi seminer ve online mesleki gelişim etkinliklerine katılmakta ve yeni gelişmeleri takip etmektedirler. Çevrimiçi güvenlik (e-Güvenlik) politikası, tüm çalışanların katılımı için resmi olarak sağlanır, tartışılır ve korunma sorumluluğumuzun bir parçası olarak güçlendirilir. Okul personelinin hepsi, davranışlarının okuldaki rolü ve itibarını etkileyebileceğinin farkındadır. Okul sistemlerini ve cihazlarını kullanırken takdir yetkisi ve profesyonel davranış gereklidir.

OKULUMUZDA GÜVENLİ İNTERNET GÜNÜ:

Okulumuzda her yıl 'Güvenli İnternet Günü " çeşitli faaliyetlerle 10-11 Şubat tarihlerinde kutlanmaktadır. Okul öğretmenlerimiz eTwinning portalında da etkinlikler planlamaktadır. Ayrıca velilere e güvenlik hakkında yazılarla bilinçlendirme yapılmaktadır. Hafta boyunca seminerler, tanıtıcı afişlerle etkin katılım sağlanmaktadır. E-safety okulun tüm personelinin sorumluluğundadır. Güvenli İnternet Günü Türkiye´de resmi sayfası ile çeşitli önemli internet siteleri veli ve öğrencilere tanıtılmaktadır. 



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 0  kişi beğendi